Εκτίμηση κινδύνου για έμφραγμα μυοκαρδίου

Shape1
Shape2

Γιατρός που εμπνέει εμπιστοσύνη. Αναλυτικός και ταυτόχρονα προσιτός. Αντιμετώπισε σφαιρικά το θέμα που με απασχολούσε. Αισθάνθηκα ότι μιλάω με κάποιον που έχει απολυτή γνώση του αντικειμένου του.

Αναστασία Παπαδοπούλου

Ασθενής
Εκτίμηση κινδύνου για έμφραγμα μυοκαρδίου

Εκτίμηση του κινδύνου για έμφραγμα μυοκαρδίου

Ένας από τους παράγοντες που οδηγούν στη ρήξη των αθηρωματικών πλακών και επακολούθως σε έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι η αγγειακή φλεγμονή. Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε διαθέσιμος τρόπος για την ανίχνευση της φλεγμονής των αγγείων της καρδιάς.

Οι Dr. Αντωνόπουλος et al. έχουν ανακαλύψει μια νέα, καινοτόμο τεχνολογία που επιτρέπει την ανίχνευση της αόρατης φλεγμονής των στεφανιαίων αγγείων και την πρόβλεψη του εμφράγματος μυοκαρδίου πολλά χρόνια προτού συμβεί βλάβη στα αγγεία της καρδιάς.

Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που λαμβάνονται από τη συνηθισμένη εξέταση της αξονικής στεφανιογραφίας, το κλινικό προφίλ του ασθενούς και τα επίπεδα αγγειακής φλεγμονής υπολογίζεται ο εξατομικευμένος κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η τεχνολογία αυτή έχει λάβει εκτεταμένη κάλυψη από τα διεθνή μέσα (BBC, Guardian, NBC) και δημόσιο ενδιαφέρον, δεδομένης της σημασίας της για την πρόληψη του εμφράγματος μυοκαρδίου. Η τεχνολογία είναι κατοχυρωμένη με διεθνείς πατέντες και παρέχεται σε συνεργασία με την Caristo Diagnostics Ltd (www.caristo.com), μια spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ανίχνευση της Αόρατης Αγγειακής Φλεγμονής. Αυτή η εικόνα δείχνει έναν έγχρωμο χάρτη που απεικονίζει τον λιπώδη ιστό δίπλα σε μια ανθρώπινη στεφανιαία αρτηρία (ανοιχτό γκρι). Χρησιμοποιώντας απεικόνιση αξονικής τομογραφίας, οι Antonopoulos et al. ανέπτυξαν μια μέτρηση που ονομάζεται δείκτης περιαγγειακής εξασθένησης λίπους (FAI), η οποία ποσοτικοποιεί τις αλλαγές στο μέγεθος των λιποκυττάρων που σχετίζονται με τη φλεγμονή στην υποκείμενη αρτηρία. Ο δείκτης αυτός είναι αυξημένος γύρω από «ευάλωτες» αθηρωματικές πλάκες, ενώ σε μελέτες κλινικής επικύρωσης, αυτή η μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης αναγνωρίζει τους ασθενείς που κινδυνεύουν να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου την επόμενη 8ετία. [Credit: ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ κ.α./SCIENCE TRANSLATIONAL MEDICINE]