Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για διάγνωση μεγάλης ακρίβειας της υπερτροφίας καρδιάς

Shape1
Shape2
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για διάγνωση μεγάλης ακρίβειας της υπερτροφίας καρδιάς

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να διαγιγνώσκεται με μεγάλη ακρίβεια η προέλευση της υπερτροφίας καρδιάς, αναπτύχθηκε στο «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, από το Ειδικό Κέντρο Κληρονομικών Νόσων της Καρδιάς (ΕΚΚΑΝ), το οποίο ανήκει στην Α’ Καρδιολογική Κλινική, και η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports».

Την είδηση έδωσε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καθηγητής Καρδιολογίας, υπεύθυνος του ΕΚΚΑΝ και συντονιστής της μελέτης Χαράλαμπος Βλαχόπουλος.

Τι είναι η υπερτροφία της καρδιάς

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, η υπερτροφία της καρδιάς είναι μία παθολογία του οργάνου αυτού, η οποία εγκυμονεί έναν αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά επεισόδια. «Η καρδιά μεγαλώνει σε διαστάσεις, και αυτό συμβαίνει σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως είναι η υπέρταση, ή μία πολύ ειδική κληρονομική νόσος που λέγεται υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, αλλά και σε μία όχι τόσο σπάνια νόσο, η οποία έχει άσχημη πρόγνωση αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, και είναι η καρδιακή αμυλοείδωση. Μερικές φορές συμβαίνει σε φυσιολογικές καταστάσεις, όπως είναι οι αθλητές».

Δυσδιάκριτα ενίοτε τα όρια μεταξύ παθολογικής και φυσιολογικής υπερτροφίας

Ο κ. Βλαχόπουλος επισημαίνει ότι ενίοτε τα όρια μεταξύ παθολογικής υπερτροφίας και φυσιολογικής υπερτροφίας, όπως αυτή που παρατηρείται στους αθλητές, είναι δυσδιάκριτα και χρειάζονται ειδικές εξετάσεις, για να κάνουν οι καρδιολόγοι τη σαφή διάγνωση, προκειμένου να μάθουν την προέλευση της υπερτροφίας αυτής, έτσι ώστε να τη διαχειριστούν ανάλογα. «Για να αντιμετωπιστεί πρέπει να ξέρουμε την αιτιολογία. Αν είναι λόγω αθλητικής καρδιάς δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία. Αν είναι λόγω υπέρτασης να θεραπεύσουμε την υπέρταση κοκ».

Η μελέτη που κάναμε με τον διευθυντής της Α’ καρδιολογικής κλινικής καθηγητή καρδιολογίας Κωσταντίνο Τσιούφη, και με τον καρδιολόγο και στέλεχος του ΕΚΚΑΝ Αλέξιο Αντωνόπουλο, είναι αρκετά πρωτοποριακή, τονίζει ο κ. Βλαχόπουλος, γιατί είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται σε μία κλασσική πια διαγνωστική τεχνική, που γίνεται και στην καρδιά, και είναι ο μαγνητικός συντονισμός.

«Εμείς αυτό που εξελίξαμε και εφαρμόσαμε είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Ουσιαστικά είναι η εκπαίδευση των υπολογιστών να σκέφτονται με έναν ανθρώπινο θα έλεγε κανείς τρόπο, και να αυτενεργούν. Τους εκπαιδεύουμε να σκέφτονται με αυτό τον τρόπο και έτσι κάνοντας πολύπλοκες διεργασίες, τις οποίες το ανθρώπινο μυαλό από ένα σημείο και μετά δεν μπορεί να παράγει, να οδηγηθούν μέσω της επεξεργασίας πάρα πολλών δεδομένων, σε συγκεκριμένα χρήσιμα συμπεράσματα. Έτσι λοιπόν εμείς εκπαιδεύσαμε υπολογιστές μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, να αναλύουν με μεγάλη ακρίβεια και περίπλοκο τρόπο, τις εικόνες που παίρνουμε από τη μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα εξελίσσοντας την διαγνωστική αυτή τεχνική, να μπορούμε να διαγιγνώσκουμε την προέλευση της υπερτροφίας με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, απ’ ότι στο παρελθόν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *