Πρόληψη Στεφανιαίας Νόσου

Shape1
Shape2

Γιατρός που εμπνέει εμπιστοσύνη. Αναλυτικός και ταυτόχρονα προσιτός. Αντιμετώπισε σφαιρικά το θέμα που με απασχολούσε. Αισθάνθηκα ότι μιλάω με κάποιον που έχει απολυτή γνώση του αντικειμένου του.

Image

Αναστασία Παπαδοπούλου

Ασθενής
Πρόληψη Στεφανιαίας Νόσου

Προληπτικός Έλεγχος

Η στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σε αντίθεση με την εγκατεστημένη άποψη πως το έμφραγμα του μυοκαρδίου συμβαίνει σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας,  είναι πλέον ευρέως αποδεκτό πως η αθηρωμάτωση (η δημιουργία δηλαδή πλάκας στα αγγεία του σώματος μας) ξεκινάει από νεαρή ηλικία σε άτομα με παράγοντες κινδύνου ή γενετική (κληρονομική) προδιάθεση.

Ο προληπτικός έλεγχος για τη στεφανιαία νόσος συνιστάται σε όλα τα άτομα από την ηλικία των 35 ετών και άνω, ενώ σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει από πολύ μικρότερη ηλικία. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις το πρώτο σημάδι της στεφανιαίας νόσου μπορεί να είναι η ρήξη της αθηρωματικής πλάκας και το έμφραγμα μυοκαρδίου.

Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος στοχεύει στην πρώιμη αναγνώριση της παρουσίας κλασικών παραγόντων κινδύνου, όπως αρτηριακή υπέρταση, υψηλά επίπεδα χοληστερίνης ή σακχάρου αίματος, αλλά και την ανίχνευση των ασθενών εκείνων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο μελλοντικά.

Ο προληπτικός έλεγχος συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη αναλυτικού κλινικού και οικογενειακού ιστορικού, την κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το triplex καρδιάς, όπως και την εφαρμογή απλών διαγνωστικών εξετάσεων (αιματολογικών ή/και απεικονιστικών) με σκοπό την καλύτερη εκτίμηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου ενός ατόμου.