Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Shape1
Shape2

Γιατρός που εμπνέει εμπιστοσύνη. Αναλυτικός και ταυτόχρονα προσιτός. Αντιμετώπισε σφαιρικά το θέμα που με απασχολούσε. Αισθάνθηκα ότι μιλάω με κάποιον που έχει απολυτή γνώση του αντικειμένου του.

Image

Αναστασία Π.

Ασθενής
Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) ή καρδιογράφημα είναι μια απλή, γρήγορη, ανώδυνη, φθηνή εξέταση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς. Παρ’οτι είναι μια από τις πρώτες τεχνικές που εφαρμόστηκαν για την εξέταση της καρδιάς, με ιστορία >100 χρόνων, αποτελεί ακόμα και σήμερα τη βασική διαγνωστική εξέταση του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς.

Το ΗΚΓ μπορεί να αποκαλύψει αρρυθμίες και αρρυθμιολογικά-ηλεκτρικά σύνδρομα της καρδιάς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα πρώτα σημάδια δομικών καρδιοπαθειών ή και της στεφανιαίας νόσου μπορεί να είναι αλλαγές στο ΗΚΓ. Η αναγνώριση τέτοιων πρώιμων αλλαγών στο ΗΚΓ ηρεμίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας ειδικά στους νέους και του αθλούμενους, καθώς μπορεί να αποκαλύψουν παθήσεις που σχετίζονται με τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου. Παρά την χρήση σήμερα εξειδικευμένων τεχνικών που επιτρέπουν την λεπτομερέστατη απεικόνιση του καρδιαγγειακού συστήματος, το ΗΚΓ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος ενός πλήρους καρδιολογικού ελέγχου.