Η στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σε αντίθεση με την εγκατεστημένη άποψη πως το έμφραγμα του μυοκαρδίου συμβαίνει σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, είναι πλέον ευρέως αποδεκτό πως η αθηρωμάτωση (η δημιουργία δηλαδή πλάκας στα αγγεία του σώματος μας) ξεκινάει από νεαρή ηλικία σε άτομα με παράγοντες κινδύνου ή γενετική (κληρονομική) προδιάθεση.
Ο προληπτικός έλεγχος για τη στεφανιαία νόσος συνιστάται σε όλα τα άτομα από την ηλικία των 35 ετών και άνω, ενώ σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει από πολύ μικρότερη ηλικία. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις το πρώτο σημάδι της στεφανιαίας νόσου μπορεί να είναι η ρήξη της αθηρωματικής πλάκας και το έμφραγμα μυοκαρδίου.
Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος στοχεύει στην πρώιμη αναγνώριση της παρουσίας κλασικών παραγόντων κινδύνου, όπως αρτηριακή υπέρταση, υψηλά επίπεδα χοληστερίνης ή σακχάρου αίματος, αλλά και την ανίχνευση των ασθενών εκείνων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο μελλοντικά.
Ο προληπτικός έλεγχος συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη αναλυτικού κλινικού και οικογενειακού ιστορικού, την κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το triplex καρδιάς, όπως και την εφαρμογή απλών διαγνωστικών εξετάσεων (αιματολογικών ή/και απεικονιστικών) με σκοπό την καλύτερη εκτίμηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου ενός ατόμου.